Laminált parketta lerakás Debrecen

Laminált padló, parketta lerakás Debrecen területén szakszerűen, garanciával!

A laminált parketta egyfajta átmenetet képez a hideg és meleg burkolatok között. Előnye többek között a hatalmas szín és minta választék, választásával egyedi, rendkívül dekoratív és fiatalos otthont varázsolhatunk.

Amíg a tömörfa parketta csiszolást és lakkozást igényel, addig a laminált parketta egyszerűen és gyorsan lerakható, a munkálatok pedig minimális porral járnak.

Padlófűtésnél, sőt a legmodernebb típusok már vizes helyiségekben (konyhában, fürdőszobában) is alkalmazhatók. UW álló és színtartó, akár falburkolatként is használható. Kedvező ár-érték aránnyal rendelkezik.

Gipszkarton szerelés, válaszfal, mennyezet építés Debrecen- felujit-lak-debrecen.hu

A laminált parketta kiválasztása:

A kiválasztás során van néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe vennünk!

Az egyik ilyen a kopásállóság. Ha a felület nagy igénybevételnek lesz kitéve, akkor érdemes nagyobb kopásállóságú laminált parkettát választani, mivel a némi felár idővel úgyis megtérül. A kopásállóságot a csomagokon feltüntetett piktogram (vagy számozás) alapján tudjuk ellenőrizni.

Másik fontos szempont a laminált parketta mintázata. A padlóelemek ugyanis felületi mintázat szerint két csoportba sorolhatók. Vannak az ún. osztott- és osztatlan mintázatú laminált padlók. Az osztott mintázatúak homogénebbek, keskeny és hosszában rakott parketta mintázatot adnak. Az osztatlan rajzolatú laminált parketta sokkal strukturáltabb, markánsabb rajzolatú padlófelület ad, amit mind a kiválasztásnál, mind a lerakásnál figyelembe kell venni.

A laminált padló színtónusa sem lényegtelen, hiszen ennek harmonizálnia kell a többi berendezési tárggyal és a falak színével is.

A laminált parketta felülete általában strukturált, ám a különleges minőségű típusok között találunk teljesen sima és fényes felületűt is. Az összhatás szempontjából ezt is érdemes mérlegelni.

A kiszámított mennyiségnél 10%-kal többet célszerű vásárolni, ami biztosíthatja az esetleges beszabások miatt kieső veszteséget.

Gipszkarton szerelés, válaszfal, mennyezet építés Debrecen- felujit-lak-debrecen.hu
Gipszkarton szerelés, válaszfal, mennyezet építés Debrecen- felujit-lak-debrecen.hu

Célunk a hatékony, gyors és precíz munkavégzés! Nem hagyjuk ott aktuális megbízásunkat, mert valami sürgős „közbe jött”. Amit elkezdünk, azon folyamatosan dolgozunk, és csak akkor vonulunk le, amikor elkészültünk. Munkát csak akkor vállalunk el, ha valóban van rá szabad kapacitásunk.

Akklimatizálás

Ha sikerült kiválasztani és megvásárolni a megfelelő laminált parkettát, legalább 48 órán keresztül, vízszintesen, bontatlan állapotban abban a helységben kell tárolnunk, ahová azt rakni szeretnénk.

Fontos, hogy ez száraz helyiség legyen, és a hőmérséklet 18 foknál ne legyen alacsonyabb, a levegő nedvességtartama pedig 70 százaléknál ne legyen nagyobb.

Mivel a laminált parketta nagyrészt fa, és reagál a környezeti hatásokra, ez az akklimatizáció fontos, hogy lerakás előtt fel tudja venni a lakás klímáját.

Gipszkarton szerelés, válaszfal, mennyezet építés Debrecen- felujit-lak-debrecen.hu

Kiegyenlítés

A laminált parketta lerakás az aljzat kiegyenlítésével kezdődik, ezt a burkolatot ugyanis csak megfelelően sík felületű aljzatra lehet lerakni. Amennyiben ezt elhagyjuk, és túl nagy a padlóban az egyenetlenség, a parketta nagyon gyorsan vetemedni kezd.

Maximum 3 mm egyenetlenség a megengedett, ha ennél nagyobb az eltérés a padlóban, azt mindenképp ki kell egyenlíteni. Amennyiben maximum 1-2cm eltérés van a felületen, azt legegyszerűbb önterülő aljzatkiegyenlítő anyaggal korrigálni.

Amikor a kiegyenlítő anyag kellőképpen megkötött, az aljzatra párazáró PE fóliát terítünk. Ezután fölé terítjük az alátétfóliát 2-3mm, vagy akár 5mm vastagságban, amely zajcsökkentő és hőszigetelő hatással lesz a lakásra a későbbiekben.

Gipszkarton szerelés, válaszfal, mennyezet építés Debrecen- felujit-lak-debrecen.hu

Lerakás

A laminált parketta lerakását szobafestés után célszerű elvégezni.

A laminált padlót úsztatott padlóként kell lerakni, ami azt jelenti, hogy nem ragasztjuk, és semmilyen más módon nem rögzítjük, csak lefektetjük a betonozott aljzatra. Ha régi faparkettánk, vagy kerámia padlónk van, arra is lerakhatjuk, ha a fenti kritériumnak megfelel a felületük.

Régi szőnyegpadlóra nem szabad lerakni a laminált parkettát, azt mindenképp fel kell szednünk.

A dilatáció miatt a fal és a lapok között 10-15mm hézagot kell hagynunk, ezeket a hézagokat majd szegélyléccel fedjük le, aminek színben mindenképp passzolnia kell a parkettához.

Burkolatváltásoknál erre a célra készített, bepattintható idomokat, ún. áthidaló profilokat ajánlunk.

Gipszkarton szerelés, válaszfal, mennyezet építés Debrecen- felujit-lak-debrecen.hu

Az elvégzett munkálatok után takarítást végzünk és a keletkezett sittet, törmeléket elszállítjuk.